לראשונה הודגמה יעילות במניעת נפילות ושברים על ידי שינוי תזונתי בקרב קשישים בדיור מוגן באוסטרליה. המחקר פורסם בעיתון רפואי מוערך BRITISH MEDICAL JOURNAL 20.10.2021
עם העלייה בגיל האוכלוסייה עולה מספר הנפגעים משברים אוסטיאופורוטיים, רבים מהקשישים נמנעים מנטילת תרופות להפחתת סיכון שברים בגלל חששות מתופעות לוואי או ריבוי טיפולים בבעיות בריאות נוספות או קושי להגיע למערכת מטפלת מקצועית או אי עמידה בקריטריונים לזכאות לטיפול.
במחקר גדול שנערך באוסטרליה נכללו 7,195 משתתפים מ- 60 מוסדות מפוקחים של דיור מוגן. נכללו למחקר אנשים עצמאיים, מתהלכים בגיל ממוצע 86, שחולקו באופן אקראי לשתי קבוצות: משתתפים בקבוצת טיפול קיבלו 3.5 מנות של מוצרי חלב ליממה ( מנה מוגדרת כשווה ערך לכוס חלב או ל- 100 גרם יוגורט או 20 גרם גבינה קשה) תוספת זו הוסיפה לתפריט של המשתתפים 562 מ"ג סידן כך שהצריכה היומית הגיעה ל- 1152 מ"ג סידן. כמו כן שינוי זה גרם להוספת 12 ג"ר חלבון, מה שהביא את הצריכה היומית ל- 1.1 ג"ר חלבון לק"ג משקל גוף, מינון אופטימלי לאדם מבוגר לשמירה על מסת שריר.
משתתפי קבוצת הביקורת המשיכו לקבל 2 מנות של מוצרי חלב, כפי שמקובל בתפריט שיגרתי בדיור מוגן מפוקח באוסטרליה. תפריט זה כולל כ- 700 מ"ג סידן ליממה ו-0.9 ג"ר חלבון לק"ג משקל גוף.
לקשישים עם אי סבילות ללקטוז (0.1% מהמשתתפים) סופקו מוצרים נטולי לקטוז.
שתי הקבוצות היו תחת מעקב קפדני במשך שנתיים שכלל ניתור תזונה, תיעוד ווידוא נפילות ושברים.
כל המשתתפים (בשתי קבוצות המחקר ) קבלו תוסף ויטמין D להבטחת רמה תקינה של ויטמין D , שנבדקה במדגם של משתתפי המחקר.
תוצאות המחקר:
בהשוואה בין שתי הקבוצות, בקבוצת הטיפול (קבוצה שקבלה העשרה במוצרי חלב) חלה הפחתה משמעותית סטטיסטית בשברים בכלל, הפחתה ב- 33% , בשברי ירך ב- 46% וב-11% בנפילות. הבדל משמעותי בין שתי הקבוצות נצפה כבר לאחר 3 חודשים מתחילת השינוי במזון לגבי נפילות ולאחר 5 חודשים לגבי השברים. כמו כן נצפתה שמירה על צפיפות העצם בגפיים בקבוצת הטיפול, לעומת ירידה בצפיפות העצם בקבוצת ביקורת.
זה המחקר הראשון שבדק השפעת שינוי בצריכת מזון על שברים ונפילות בקשישים.
ייחודו בכך שלמחקר נכללו כל דיירי הדיור המוגן ולא רק בעלי צפיפות עצם נמוכה או שברים בעבר, בניגוד למקובל במחקרים עם טיפולים תרופתיים. חשוב לזכור שמרבית השברים לאחר חבלה מינימלית ( כלומר שברים שמתרחשים לאחר נפילה מגובה עמידה) מתרחשים באנשים בעלי צפיפות עצם אוסטיאופנית ואפילו תקינה.
התערבות תזונתית פשוטה וזמינה יכולה להועיל בהפחתת סיכון נפילות ושברים. מבוגרים רבים נמנעים מצריכת מוצרי חלב מתוך אמונה לא מבוססת שמוצרים אלה לא נספגים בגיל המבוגר ואפילו מזיקים.
הרמב"ם אמר "…יהיו מזונותיך תרופותיך…"
S Luliano et al. Effect of dietary sources of calcium and protein on hip fractures and falls in older adults in residential care: cluster randomized controlled trial. BMJ: first published as 10.1136/bmj.n2364 on 20 October 2021.
מאת: פרופ' צופיה איש-שלום סגנית יושב ראש העמותה לאוסטיאופורוזיס ומחלות עצם, בית חולים אלישע, חיפה.