מחקר אמריקאי חדש מטיל ספק בתועלת של נטילת ויטמין D למניעת שברים באנשים בריאים בעלי רמה תקינה של ויטמין D בעת ההכללה למחקר
ויטמין D הוא הורמון /ויטמין שחשיבותו נתגלתה בתקופת המהפכה התעשייתית, בעת תחלואה נרחבת של ילדים ברככת, מחלה שבה נוצרות עצמות רכות שאינן מסוגלות לעמוד בעומס שגרתי של הליכה ועמידה. מחלה זו עלולה לפגוע גם במבוגרים שמה אוסטיאומלציה והיא מתבטאת בכאבים קשים בהטלת משקל גוף על הגפיים ובשברים. הוויטמין הוכח כמשפיע על ספיגת הסידן במעי ועל הכנסת הסידן לעצם ולכן הוא חיוני לשמירה על בריאות העצם.
אולם קיימים חילוקי דעות בקרב המומחים מה הרמה המומלצת של ויטמין D בדם ומה כמות התוסף המיטבית להשגת יעדי בריאות באמצעות נטילת תוסף. מחקר חדש מארה"ב, שמתפרסם עכשיו בכתב העת המוביל New England Journal of Medicine, מטיל ספק ביעילות של התוסף למניעת שברים באנשים בריאים בעלי רמה תקינה של ויטמין D בתחילת המחקר.
החוקרים מאוניברסיטת הרווארד, אוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו (UCSF) ואוניברסיטת קרייטון ביקשו לבחון את הקשר בין נטילת 2000 יב"ל ויטמין D למניעת שברים בעצמות.
הנתונים נאספו מתוך מחקר מעקב נרחב בשם VITAL, שמטרתו הייתה לבחון את ההשפעות של נטילת תוסף ויטמין D3 במינון של 2,000 יב"ל (יחידות בינלאומיות) (IU) ליום; תוסף אומגה 3 במינון של 1 גרם ליום; או שני התוספים יחד, ובעיקר את השפעותיהם על מניעת סרטן ומחלות לב וכלי דם בקרב גברים מגיל 50 ומעלה ונשים מגיל 55 ומעלה בארה"ב. במחקר השתתפו 25,871 נבדקים , מחיצתם (50.6%) נשים. במעקב שנמשך 5.3 שנים בממוצע, 1,551 נבדקים פיתחו 1,9991 שברים בעצמות. חסר ויטמין D לא הווה תנאי להכללה למחקר , כמו כן המשתתפים לא נבחרו לאחר אבחון אוסטיאופורוזיס.
המטופלים הורשו להמשיך ליטול עד 800 יב"ל ויטמין D ביום מתוספים שהם רגילים לקחת בנוסף ל- 2000 יב"ל ויטמין D ביום שנתנו במחקר.
הרמה הממוצעת של 25OHD בעת הכללה למחקר הייתה כ- 30 נ"ג/מ"ל . רמה מעל 20 נ"ג/מ"ל נחשבת למספקת לבריאות העצם לפי קביעת IOM (Institute of Medicine) משנת 2011.
בעת ההכללה למחקר רק ל- 401 (2.4% ) משתתפים היה חסר ויטמין D , כלומר רמה בדם של 25OHD מתחת ל- 12 נ"ג/מל. רמה מתחת ל- 20 נ"ג/מל הייתה רק בקרב 2191 (12.9%) ממשתתפים במחקר.
שברים בעצמות תועדו במעקב בקרב 769 מתוך 12,927 הנבדקים שנטלו ויטמין D בקביעות, ובקרב 782 מתוך 12,944 הנבדקים בקבוצת הביקורת שלא נטלו ויטמין D.
בחישוב סטטיסטי החוקרים מצאו כי לנטילת תוסף ויטמין D3 לא הייתה השפעה מובהקת על הסיכון להתפתחות שברים בעצמות.
החוקרים מסכמים כי "תוסף ויטמין D לא הוביל לסיכון נמוך יותר לשברים בעצמות בהשוואה לקבוצת ביקורת בקרב אנשים בגיל העמידה ומבוגרים בריאים".
מחקרים מדעיים בעבר קשרו בין ויטמין D לבריאות העצמות בהיותו מרכיב חיוני לשקיעת מינרלים בעצם.
המכון האמריקאי לרפואה (IOM) , לאחר חקר מקיף של פרסומים רפואיים המליץ בשנת 2011 על נטילה יומית של 600 עד 800 יב"ל (IU) של ויטמין D ליום במטרה להגיע לריכוז 25OHD בדם של כ-20 ננוגרם למיליליטר לאוכלוסייה המבוגרת. יש ארגוני בריאות שאף המליצו על נטילת 800 עד 2,000 יחידות בינלאומיות (IU) של ויטמין D ליום במטרה להגיע לרמה של 25OHD בדם של כ-30 ננוגרם למיליליטר למבוגרים מגיל 50 ומעלה. בישראל מאמצים את הנחיות המכון לבריאות בארה"ב, לגבי האוכלוסייה הכללית הבריאה ואילו בעת הטיפול בחולים ממליצים על טיפול בוויטמין D במינון שמותאם אישית בהתאם לממצאי בדיקות דם שמעידות על חסר בוויטמין. הטיפול ניתן בהתאמה אישית, לדוגמא אנשים עם בעיות ספיגה במעי, או אנשים עם השמנת יתר נזקקים למינון גבוהה יותר של ויטמין D כדי להגיע לרמת היעד.
האם מחקר VITAL אמור לשנות המלצות אלה? כלל וכלל לא. במחקר נבדקו אנשים שנכללו למחקר עם רמה תקינה של ויטמין D, לפי הקריטריון הגבוה של רמת 25OHD של 30 נ"ג/מל בדם. הם הורשו לקחת עד 800 יב"ל ויטמין D ביום מעבר ל- 2000 יב"ל שסופקו במחקר. המשתתפים לא נכללו למחקר לפי סיכון להופעת שברים או אוסטיאופורוזיס מוכחת. כל מה שהמחקר הוכיח הוא שנטילת תוסף ויטמין D לאנשים עם רמה תקינה של ויטמין D לא יתרום למניעת שברים או נפילות, לכן יש להסתפק במינון המומלץ . במחקר זה הוכח "שלא כל המרבה במינוני ויטמין D הרי זה משובח"
New England Journal of Medicine, DOI: 10.1056/NEJMoa2202106
מאת: פרופ' צופיה איש שלום, סיו"ר עיל"א, מומחית לרפואה פנימית, אנדוקרינולוגיה וסוכרת, בית חולים אלישע, חיפה.