זה FLS – Fracture Liaison Service?
FLS – Fracture Liaison Service הינו מערך המציג גישה חדשה יחסית שמטרתה לאתר, לאבחן, לטפל, ולעקוב אחר התגובה לטיפול בחולים שאושפזו במחלקה לכירורגיה אורתופדית עקב שבר חדש באזור צוואר הירך. המטרה היא הקטנת הסיכון להופעת שברים אוסטיאופורטיים חדשים (נוספים) באוכלוסייה עם אוסטיאופורוזיס וסיכון גבוה
לשברים אוסטיאופורוזיס היא מחלה של השלד המתבטאת בירידה בכמות ובאיכות של קוריות העצם המביא לפגיעה בחוזק המכני של העצם והופעת שברים לאחר חבלה קלה יחסית או אף ללא חבלה כלל.
שבר אוסטיאופורוטי יכול להופיע בכל עצם (להוציא עצמות הפנים) כאשר השברים השכיחים הם בעמוד שידרה גבי ומותני, צוואר הירך, האמה והזרוע. שכיחות השברים האוסטיאופורוטיים עולה עם הגיל, גבוהה יותר בקרב נשים אם כי מספר משמעותי של גברים נפגעים גם הם. נמצא שכל אישה שלישית מעל גיל 50 וכל גבר חמישי מעל גיל 60 לוקה באוסטיאופורוזיס.
שברים אוסטיאופורוטים מביאים לעליה בתמותה ופגיעה משמעותית באיכות החיים וביכולת לנהל חיים עצמאיים. שברים אוסטיאופורוטים כרוכים בהוצאות כלכליות משמעותיות ישירות ועקיפות למערכת הבריאות.
בולטים מבחינה זו הם חולים עם שברי צוואר הירך שעוברים אשפוז וניתוח עם שיקום ממושך. שבר אוסטיאופורוטי מעלה בצורה משמעותית את הסיכון להופעת שבר נוסף בטווח הקצר יחסית.
במשך שני העשורים האחרונים פותחו והוכנסו לשימוש מספר תרופות חדשות לטיפול באוסטיאופורוזיס. כולן פועלות על אחד משני המנגנונים: עיכוב תהליך פירוק העצם או גירוי של תהליך בניית העצם. המנגנון המולקולרי – פרמקולוגי הינו שונה בכל אחת מהתרופות ומתבטא אף במשתנים השונים כמו צורות מתן: בטבליות דרך הפה, בזריקה לשריר או בעירוי לוריד. בתדירות נטילת התרופה: כל יום (כמעט ולא בשימוש) אחת לשבוע או למספר שבועות, אחת לחודש, אחת לחצי שנה ואחת לשנה בעירוי לוריד כאן המקום לציין שכל התרופות הללו אושרו לשימוש לאחר מחקר קליני מבוקר וממושך עם הוכחה של ירידה משמעותית בשכיחות הופעת שברים חדשים באזורים השונים ועליה בבדיקת צפיפות מינרל העצם המשמשת כמדד לכמות עצם.
למרות כל האמור לעיל, בחלק מהחולים עם שבר אוסטיאופורוטי בצוואר הירך לא מופיעה האבחנה של אוסטיאופורוזיס בסיכום המחלה או במכתב השחרור מיחידת האשפוז ובהתאם לכך לא מבוצעות בדיקות מעבדה בהתאם לצורך, ולא מומלץ על טיפול תרופתי שיכול למנוע שברים נוספים (מניעה שניונית).
להשגת מטרה זו נוסו שיטות שונות של מעקב והשגחה ברובן ללא הצלחה משמעותית ולאורך זמן להוציא את שיטת ה- FLS – Fracture Liaison Service המקובלת על ידי רוב המרכזים הקליניים והאקדמיים המובילים כולל העמותה הבינלאומית לאוסטיאופורוזיס IOF – International Osteoporosis Foundation המאגדת בתוכה את מיטב המרכזים הלאומיים המטפלים באוסטיאופורוזיס. (ה- IOF מורכבת מעמותות חולים, מרכזים רפואיים קליניים ומחקריים, חברות תרופות ומכשירים קליניים).
עיקרון השיטה של ה- FLS הוא מינוי חבר צוות (לא רופא) שתפקידו להיות איש קשר ומתאם בין החולה ובין יחידות רפואיות קליניות שונות. על מנת להגיע תוך זמן קצר יחסית לאיתור, אבחון טיפול ומעקב של כל חולה עם שבר אוסטיאופורוטי, עליו להיות בקשר תמידי ומהיר תוך קבלת דיווח מיידי על כל חולה המאושפז במחלקה לכירורגיה אורתופדית בגלל שבר בצוואר הירך. להתקשר תוך זמן קצר לאיש הצוות הרפואי המטפל בחולים עם אוסטיאופורוזיס האמור להתחיל באבחון כולל בדיקות מעבדה לפי הצורך ובאפשרויות הטיפוליות תוך תיאום עם רופא המשפחה או השיקום. עם שחרור החולה ממתקן האשפוז עליו ליצור קשר עם רופא המשפחה במידה ולא נוצר קשר קודם ולהיות מעורב במעקב אחר החולה תוך שיתוף פעולה עם המשפחה ודיונים על המשך טיפול בליווי של רופא הכולל תוספי ויטמין D, סידן, חלבון, פעילות גופנית והכנת "בית בטוח" למניעת נפילות.
לאור הצלחת ה- FLS בהקטנת מספר החולים עם שברים חוזרים אומצה שיטה זו על ידי ה- I0F כמומלצת למניעה שניונית של שבר אוסטיאופורוטי.
עילא העמותה הישראלית לאוסטיאופורוזיס ומחלות עצם שהינה חברה ותיקה ופעילה ב- IOF בחרה גם היא לאמץ ולהמליץ על בחירת שיטה זו כדרך מועדפת לאבחון וטיפול לאורך ציר הזמן. והערכת יעילות הטיפול.
בהובלת העמותה פרויקט ה- FLS מתקיים במרכזים רפואיים מובילים בישראל כמו הדסה, איכילוב, רמב"ם, מאיר, הלל יפה, בית לוינשטיין, בית רבקה, הרצפלד ובכמה מחוזות של קופת חולים כללית.
פרויקט ה- FLS בישראל
פרויקט FLS – Fracture Liaison Service – מתאמת למניעת שבר שני החל בשנת 2017 כשיתוף פעולה בין שתי חברות תרופות אלי לילי ומדיסון עם עמותת עילא, לטובת שיפור האבחון והטיפול במחלת האוסטיאופורוזיס בכמה מרכזים רפואיים בישראל.
עד פרוץ משבר הקורונה, הפרויקט התקיים במרכזים הרפואיים הבאים: בית החולים השיקומי בית לוינשטיין, בית רבקה מרכז רפואי גריאטרי, הרצפלד מרכז רפואי גריאטרי שיקומי, כללית מחוז ירושלים, כללית מחוז שרון שומרון, המרכז הרפואי הדסה עין כרם, המרכז הרפואי רמב"ם, המרכז הרפואי וולפסון, המרכז הרפואי איכילוב והמרכז הרפואי הלל יפה.
מטרתו של הפרויקט להבטיח שכל חולה עם שבר צוואר ירך, לאחר ניתוח, המגיע למח' האורתופדית או השיקומית, יאותר, יאובחן, יטופל ויהיה במעקב.
תפקיד המתאמת – במרכז הרפואי ובקהילה – ללוות את המטופל אחרי הניתוח מהמח' האורתופדית, לשיקום, לאנדוקרינולוג ולרופא המשפחה, לדאוג שהחולה יקבל טיפול למחלת האוסטיאופורוזיס וזאת על מנת למנוע את השבר הבא.
העמותה תרגמה את חוברת העבודה המומלצת CAPTURE THE FRACTURE מניעת שברים חוזרים, מדריך בינ"ל לביסוס פרויקט המתאמת (FRACTURE LIAISON SERVICES). מסגרת העבודה המומלצת פורסמה במקור בנייר עמדה מטעם IOF – הקרן הבינלאומית לאוסטיאופורוזיס.
פרויקט זה שהתחיל מאפס צובר תאוצה ומתרחב בהתמדה. הפרויקט זוכה להכרה רחבה, רופאים מומחים הלוקחים חלק בפרויקט מציגים אותו בכנסים מקצועיים. לאור הצלחת הפרויקט השנה מצטרף המרכז הגריאטרי שיקומי הרצפלד. כחלך מהפעילות להטמעת הפרויקט, ברוב המרכזים הרפואיים מתקיימים STAFF MEETINGS בין המח' האורתופדית לאנדוקרינולוגית, בין האנדוקרינית לשיקום. במהלך השנה מתוכנן מפגש / כנס של המתאמים לטובת לימוד, שיתוף והפריה הדדית.
בנוסף יצרנו פורמט דיווח ומעקב חודשי (גיליון אלקטרוני), עם הפרמטרים הבאים : איתור – כמה שוברים אותרו. אבחון – כמה חולים באוסטיאופורוזיס. טיפול – העמסת ויטמין D, אקלסטה, פרוליה, פרוטיאו, אבניטי מעקב – מכתב שחרור, המלצה לטיפול, מרפאת מומחים. במהלך השנה מתוכנן מפגש לימוד והפריה הדדית בין השותפים לפרויקט.