מחשבון סידן

(נכתב על ידי: דר' סיגל אילת-אדר)

סידן הוא מינרל חשוב ביותר הנמצא ברובו בעצמות (99%). לכן הוא חשוב למניעת מחלות עצם ואוסטיאופורוזיס.  הסידן בעצמות אחראי גם לשמירה על רמות סידן קבועות בדם, ואלה חיוניות לבריאות העצבים והשרירים. צריכה נאותה של סידן מהילדות עד לגיל המבוגר חשובה בעיקר למניעת מחלת האוסטיאופורוזיס (הידלדלות מסת העצם). נמצא קשר גם בין צריכת סידן לאיזון לחץ הדם, מניעת סוגי סרטן מסוימים וסיוע בשמירה על משקל גוף תקין ומניעת השמנה.

כמות הסידן הדרושה משתנה בשלבים השונים בחיים. צריכת סידן צריכה להיות גבוהה ביותר בגיל ההתבגרות, שבו קיימת גדילה מהירה של עצמות השלד.

עם הגיל חלה ירידה ביכולת של הגוף לספוג סידן ולכן גם לקשישים ההמלצות לצריכת סידן גבוהות יותר.

כמה סידן צריך ליום?

(לפי ה- IOM Institute of Medicine of the US National Academy of Sciences 2010)

 

גילכמות סידן מ"ג/יום
0-6 חודשים*
6-12 חודשים**
1-3 שנים700
4-8 שנים1000
9-13 שנים1300
14-18 שנים1300
נשים (גיל בשנים)
19-501000
51+ או לאחר הפסקת המחזור1200
הריון והנקה בגיל 14-181300
הריון והנקה 19-501000
גברים (גיל בשנים)
19-701000
70+1200

* לתינוקות צריכה מספקת לגיל 0-6 חודשים היא 200 מ"ג/יום.

** בגיל 6-12 חודשים, 260 מ"ג/יום.

 

מי בסיכון לצריכה לא מספקת של סידן?

• ילדים ומתבגרים, שאינם צורכים תזונה מאוזנת ואינם מקפידים על צריכת חלב ומוצריו מדי יום.

• ילדים הסובלים מאלרגיה לחלב

• נשים הרות ומניקות

• נשים בגיל המעבר, המצויות בסיכון לחלות באוסטאופורוזיס

• צמחונים וטבעונים, שצורכים מעט סידן במזון

• קשישים

• ספורטאים

• אנשים הנמצאים בתהליך הרזיה לאורך זמן

•אנשים הנמנעים מצריכת מוצרי חלב בשל אי סבילות ללקטוז

מקורות לסידן בדיאטה

• חלב ומוצריו הם המקור העיקרי והזמין ביותר לסידן. למוצרי חלב ייתרון נוסף בכך שהם מספקים חלבון ורכיבי תזונה נוספים החשובים לבריאות העצם.

• מקורות נוספים לסידן כוללים:

• ירקות ירוקים כמו ברוקולי, קייל וכרוב סיני

• פירות כמו תפוזים, משמשים ותאנים ומיובשות

• דגים משומרים עם עצמות כמו סרדינים

• אגוזים ובעיקר אגוזי ברזיל ושקדים

• מוצרים מועשרים בסידן כמו טופו, משקאות סויה, משקה חלב מועשר ומעדני חלב מועשרים

ירקות עליים כמו תרד ורוברב מכילים "אוקסלט", שנחשב מינרל מעכב ספיגת סידן. אבל הם לא מפריעים לספיגת סידן ממזונות מכילי סידן אחרים, שנאכלים יחד איתם.

כך גם לגבי "פיטאטים" הנמצאים בקטניות, דגני בוקר וזרעים.

הנחיות

• מומלץ להקפיד על כמות הסידן בתפריט היומי על ידי בחירת מזונות עשירים ומועשרים בסידן, בדגש על מוצרי חלב דלי שומן.

• מומלץ להוסיף מזונות עשירים בויטמין C (עגבנייה, פלפל אדום וצהוב, מלון, תות שדה, קיווי, פירות הדר) ובויטמין D (דגים, שמן דגים, חלב מועשר, חלב       סויה מועשר, חלמון ביצה, מרגרינה מועשרת) המסייעים לספיגת הסידן.

• מומלץ להימנע ממזונות המפריעים לספיגת הסידן במעיים כמו כמו ברזל ואבץ בעיקר בתוספים. קפאין ומלח עלולים להגביר את אובדן הסידן מהגוף ולכן מומלץ להמעיט בצריכתם. יש לצרוך אלכוהול במתינות.

• אין הוכחה שמשקאות מוגזים מחלישים את העצמות אבל גם בקרה זה, עדיף לא להגזים בצריכתם, במיוחד אם הם מחליפים את החלב ומוצריו בדיאטות של ילדים ומתבגרים.

• מומלץ ללמוד לקרוא את הסימון התזונתי על מוצרים קנויים, להשוות את תכולת הסידן בין מוצרים דומים (יוגורטים, גבינות, דגני בוקר מועשרים וכדומה) ולהעדיף מוצרים מועשרים בסידן.

• תוספי סידן יש לקחת בהמלצת רופא או דיאטנית בלבד, מומלץ לקחת את חלקם בערב.

• לאנשים הסובלים מאי סבילות ללקטוז מומלץ להיעזר באנזים הלקטאז אותו ניתן לבלוע לפני אכילת מוצרי חלב או לחילופין, לפזר על מוצר החלב לפני האכילה.

תכולת סידן במ"ג במזונות נבחרים* (לגירסה להדפסה לחץ כאן)

מקור במזון גודל מנהכמות סידן למנה (מ"ג) pills store
חלב 3% או 1%240 מ"ל = כוס240
חלב מועשר בסידן 3% או 1%240 מ"ל = כוס430
גבינה לבנה 5%125 גרם – חצי גביע125
גבינה לבנה 5% מועשרת בסידן125 גרם – חצי גביע200
גבינה צהובה טל העמק 32% שומן30 ג' = פרוסה110
גבינה צהובה לייט 9% שומן30 ג' = פרוסה200
לבן או גיל 3% שומן,150 ג' = גביע165
יוגורט 4.5% שומן200 ג' = גביע290
יוגורט ביו 3% שומן150 ג' = גביע172
יוגורט 0% שומן, דיאט, בטעם פרי150 ג' =גביע150
גבינה מותכת, מון בלאן לייט15 ג' = יחידה74
משקה חלב 1.5% שומן, שלי, ריויון500 מ"ל = קרטון550
גבינת קוטג' 3% / 5%125 גרם = חצי גביע125
שמנת 9% שומן200 ג' = גביע180
חלב עיזים 3% שומן240 מ"ל = כוס288
משקה חלב 2% שומן, מוקה500 מ"ל = קרטון450
משקה חלב 0% שומן, שוקו דיאט500 מ"ל = קרטון500
שלגון שמנת בציפוי שוקולד40 ג' = יחידה54
שלגון דל קלוריות50 ג' = יחידה84
שלגון חלבי מופחת קלוריות40 ג' = יחידה69
מעדן חלב עם קצפת 6.5% שומן, מילקי170 ג' = גביע136
לחם אחיד30 ג' = פרוסה3
כרוב סיני100 גרם92
ברוקולי מבושל100 גרם45
שעועית ירוקה100 גרם50
תאנה יבשה2 יחידות75
משמש מיובש2 יחידות34
תפוז1 בינוני80
שקדים10 יחידות30
אגוזי מלך3 יחידות14
טחינה גולמית1 כף220
שומשום מלא1 כף115
סלט טחינה1 כף10
ממרח חלבה1 כף12
שעועית לבנה מבושלת100 גרם60
פולי חומוס100 גרם47
סלט חומוס35 ג' = כף10
עדשים174 ג' = כוס33
אפונה יבשה מבושלת178 ג' = כוס25
דג סרדין משומר1 יחידה גדולה70
דג סלמון100 גרם42
דג מקרל משומר(100 גרם30
טונה משומר130 ג' = קופסה17
משקה סויה 3%240 מ"ל = כוס316
מעדן סויה, אלפרו125 ג' = גביע125
טופו100 גרם86
ביצה1 יחידה24

 

* תכולת הסידן המצויינת הינה מקורבת. זאת מכיוון שכמות הסידן תלויה באופן ההכנה, המתכון או החברה.

* חלק מהמזונות יכולים להיות מועשרים בסידן כמו למשל משקאות סויה או חלב מועשר

 

 

מאת: ד"ר סיגל אילת-אדר, דיאטנית קלינית ואפידמיולוגית, המכללה האקדמית בווינגייט ואוניברסיטת תל אביב