האם אפשר למנוע שברים בחוליות לאחר הפסקת טיפול עם דנוסמאב (פרוליה)? – Osteoporosis International איגוד האוסטיאופורוזיס הבינלאומי. סקירת מאמרים מגיליון 01.2024

סקירת מעקב של שנתיים אחרי נשים שסבלו משברים בחוליות לאחר הפסקת טיפול בדנוסומאב, מתוך הגיליון האחרון של הירחון International Osteoporosis  . עוד בין נושאי גיליון זה: צפיפות עצם ירודה בחולי סוכרת, וגורמי סיכון לירידה ברמת הסידן בדם לאחר זריקת פרוליה.

 

 מעקב של שנתיים אחרי נשים שסבלו משברים בחוליות לאחר הפסקת דנוסומאב:

דנוסומאב (פרוליה) הוא נוגדן סינתטי המעכב את פעילות התאים מפרקי העצם.  הטיפול ניתן בזריקה פעם בשישה חדשים ויש חשיבות רבה לשמירת הרצף הטיפולי. איחור במתן הזריקה או הפסקת הטיפול גורמים לאיבוד מהיר של עצם וסיכון מוגבר לשברים מרובים בחוליות. עד 15% מהמפסיקים טיפול עלולים לסבול משברים. מה ניתן לעשות כדי למנוע תופעה זו? ההצעות כוללות חזרה לטיפול עם דנוסומאב, או מתן זולדרונאט, או דנוסומאב יחד עם טריפרתייד.

 

מחקרים מועטים בדקו מהו הטיפול המיטבי באנשים שמפסיקים את הטיפול מסיבות שונות. מטרת העבודה הנוכחית הייתה לתאר את השינויים בצפיפות העצם באנשים שסבלו משברים בחוליות לאחר הפסקת דנוסומאב וטופלו בתרופות שונות בעלות פעילות על משק העצם ולדווח על הארעות שברים חדשים. 

במאמר שמקורו בארגנטינה מדווח כי 234 נשים פוסטמנואפוזליות שהפסיקו טיפול עם דנוסומאב בין 2010-2022 עברו ברובן לטיפול עם ביספוספונאט.

 

המחברים מתארים שבע נשים שקיבלו לפחות 2 זריקות דנוסומאב, לא קיבלו טיפול המשכי עם ביספוספונאט, סבלו משברים בחוליות בהפסקת הטיפול וטופלו לאחר מכן במשך 24 חדשים באחד מהטיפולים הבאים:  3 חזרו לטיפול עם דנוסומאב, 3 טופלו עם טריפרתייד ומטופלת אחת עם זולדרונאט. 
אף אחת לא סבלה משברים נוספים בתקופת הטיפול.  נשים שטופלו עם דנוסומאב או זולדרונאט העלו או שימרו את צפיפות העצם בעמוד השדרה המתני ובירך. בעת הטיפול עם טריפרתייד הייתה ירידה בצפיפות העצם כעבור שנה וחזרה לנקודת הבסיס בתום השנה השנייה.
המספר המועט של נבדקות והאופי הרטרוספקטיבי של העבודה מקשים על הסקת מסקנות.

 

צפיפות העצם והסיכון לשברים בחולים עם אנקילוזינג ספונדיליטיס (דלקת חוליות מקשחת):
אנקילוזינג ספונדיליטיס  היא מחלה דלקתית כרונית המערבת את עמוד השדרה והמפרקים בסקרו-איליאקיים. ללוקים בה יש צפיפות עצם נמוכה, אוסטיאופורוזיס וסיכון מוגבר לשברים.
מטרת המחקר הייתה לסקור את הספרות הקיימת ולהשיג מידע שיהיה שימושי לטיפול בחולים.

נכללו בסקירה 39 מחקרים אשר פורסמו בין 1990-2023 והין ראויים לאנליזה. במטה-אנליזה נמצא הבדל מובהק בין חולים לבריאים. ללוקים במחלה נמצאה צפיפות עצם נמוכה בירך ובחוליות, אך גבוהה יחסית בעצם הרדיוס.

 

גורמי סיכון לשברים בחוליות בקרב החולים היו גיל גבוה, משך ארוך של מחלתם וצפיפות עצם נמוכה בחוליות.  לא נמצא קשר בין גורמים אחרים כגון:  שקיעת הדם, אינדקס של פעילות החלה, מיגדר ומסת גוף לבין הסיכון לשבר באוכלוסייה זו.

 

מדד העצם הטרבקולרית בחולי סוכרת 1 מבוגרים:
סוכרת  היא גורם סיכון ידוע לשברים.  הסיכון היחסי לחולי סוכרת 1 הוא פי 3 לעומת לא-סוכרתיים. צפיפות העצם של חוליה סוכרת 1 נמוכה במידה קלה יחסית לאוכלוסייה הכללית, אך שעור השברים אצלם גבוה ביחס לצפיפות עצם. מדד העצם הטרבקולית , TBS, המופק בבדיקת צפיפות העצם משמש להערכה לא-פולשנית של המיקרו-ארכיטקטורה של העצם הספוגית ועשוי להיות בעל ערך בהערכת מצב השלד בחולי סוכרת. התוצאות ממחקרים שונים שנערכו בתחום זו אינן עקביות.

 

החוקרים ערכו סקירה שיטתית של הספרות הרפואית  לזיהוי מחקרים שבדקו קשר בין TBS לסוכרת 1 במבוגרים.
החוקרים מצאו 6 מחקרים שכללו 378 חולי סוכרת 1 ו-286 בריאים. בחולי הסוכרת נמצא ערך TBS נמוך במידה מובהקת לעומת הבריאים  אך לא נמצא הבדל בצפיפות העצם בעמוד השדרה או הירך בין שתי הקבוצות.  לא נמצאו מספיק מחקרים לצורך מטה-אנליזה של הסיכון לשבר.

החוקרים סבורים היא כי ההפרש, המשמעותי אמנם, ב-TBS בין חולי סוכרת 1 לבריאים אינו מספיק כדי להסביר את ההפרש הגדול בסיכון לשבר וכי דרוש מחקר נוסף להבנת הבעיה.

 

מה השכיחות של ירידה ברמת הסידן בדם לאחר טיפול עם דנוסומאב?
פרוק עצם הוא אחד המקורות לאספקת סידן לדם. הטיפול עם דנוסומאב מדכא באופן יעיל את פרוק העצם ועלול לגרום לכן לירידה ברמת הסידן בדם.
מטרת העבודה הייתה להעריך את שכיחות התופעה ואת גורמי הסיכון שלה באוכלוסייה שעברה באופן שגרתי בדיקות דם לרמת הסידן לאחר כל מנה במהלך עד 7.5 שנות טיפול.

 

בעבודה רטרוספיקטיבית שנערכה בשוודיה על 242 מטופלים, מובאים נתונים מבדיקות דם שנערכו לפני מתן  1096 זריקות דנוסומאב ותוך 31 יום אחריהן, בין השנים 2011-2020.
הגיל הממוצע בעת הזריקה הראשונה היה 74 שנים, ו-88% היו נשים.
ירידה ברמת הסידן היוני בדם נמצאה ב-6.3% מסך הזריקות:4.6%  היו ירידות קלות, 0.6% ירידה בינונית ו-1.1% ירידה חמורה.

גורמי סיכון לירידה ברמת הסידן בדם היו מין גברי, אי ספיקת כליות חמורה, רמת סידן נמוכה לפני הזריקה, רמה נמוכה של מגנזיום או זרחן בדם, ורמה נמוכה של ויטמין D. גיל גבוה ומספר הזריקות לא היה קשור בסיכון מוגבר לירידה ברמת הסידן הדם.

 

מסקנת החוקרים היא כי ירידה ברמת הסידן בדם לאחר דנוסומאב היא אירוע שכיח, שאינו קשור במספר הזריקות, אך ירידה חמורה ברמת הסידן בדם היא אירוע נדיר. אי ספיקת כליות חמורה וחוסרים תזונתיים הם גורמי סיכון חשובים לתופעה. יתכן ויש ערך לבדיקת רמת מגנזיום וזרחן לפני מתן הזריקה, אך נדרש מחקר נוסף.

 

 

מאת: ד"ר איריס ורד. רופאה בכירה במכון האנדוקריני במרכז הרפואי שיבא,  תל השומר ובמרכז בריאות האשה, רמת אביב.